torsdag den 5. juni 2014

Venstre: Et parti i identitetskrise?

Løkke blev. På trods af diverse "erfaringer". Venstre-ledelsen holdt hånden under ham, og han kan nu fortsætte.

Spørgsmålet er: Kunne de andet? For på trods af hvad man måtte mene om Løkkes forbrug, har det været et forbrug, der har været godkendt af partiledelsen. De har givet ham lov til at opføre sig på den måde, han har. Så hvis de havde væltet ham som formand, ville de måske selv stå næst i rækken. Så deres egen position har været truet.

Spørgsmålet er vel nu: Brækker Venstre over i to dele? Et Venstre efter Birthe Rønn Hornbechs hoved, hvor der er fokus på beskedenhed, mådehold og sparsommelighed? Eller et Venstre efter Lars Løkkes og ledelsens hoved(er), hvor formanden bliver betragtet som CEO i en amerikansk børsnoteret virksomhed, hvor der som en selvfølge bliver stillet diverse ting - som f.eks. habitter og rygekabiner - til rådighed for formanden, fordi det et er et hårdt job.

Problemet er vel dybest set, at det ikke egentlig handler om Lars Løkke, når det endelig kommer til stykket. Måske har Venstre et endnu større problem, nemlig at partiet er ude i en identitetskrise? En identitetskrise, der bygger på, at Venstre i øjeblikket forsøger at forene to kulturer, der fundamentalt set er uforenelige?

Måske har vi ikke set det værste (eller bedste, hvis man er socialdemokrat) til Venstres problemer. Hvis der dukker flere sager op inden valget, kan det ende med, at de traditionelle Venstre-folk (som støtter Birthe Rønn Hornbechs og Christian Mejdahls syn på Venstre) falder fra og medlemstallet falder støt. Hvis man ser dette scenarie udspille sig, kan det blive den næste store fortælling om Venstre. En fortælling, der kan ende med, at det ikke kun er formanden men hele ledelsen, der må erkende, at de har fejlet. Og derefter kommer det store oprydningsarbejde, hvor man skal finde ud af, hvor man står som parti.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar