søndag den 22. marts 2015

Socialdemokraterne til flygtninge: "I undslap IS? Godt for jer. Se så at komme i arbejde."

Så blev valgkampen vist skudt i gang!

Socialdemokraterne har lanceret deres kampagne for, at flygtninge og indvandrere skal i arbejde. At alle skal i arbejde - inkl. flygtninge og indvandrere - hvis det ellers er muligt, er der konsensus om er godt for den enkelte og samfundet. Men hvorfor skal flygtninge og indvandrere fremhæves? Er det nødvendigt? Er der da for nylig blevet udgivet forskning eller rapporter, der dokumenterer, at flygtninge og indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet og studier er blevet dårligere i løbet af de sidste par år? Ikke just. Men alligevel er banen kridtet op til at lade indvandrertemaet blive højaktuelt i forbindelse med det kommende valg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt skriver på Socialdemokraternes hjemmeside, at Danmark skal "kunne følge med" og

Derfor strammer vi asylreglerne. Det er første gang i 12 år, at det sker. Og vi begrænser adgangen til familiesammenføring. Det er nødvendigt. 
Hvis du kommer til Danmark som flygtning eller indvandrer, skal du selvfølgelig arbejde [...]
Du skal lære sproget, og hvordan vi gør tingene her i landet. 
[...] alt for mange, som burde arbejde, forsørger ikke sig selv efter mange år i Danmark.
Flygtninge og indvandrere på kontanthjælp skal bidrage mere for ydelsen.

Som taget ud af DF's partiprogram.

Der er noget banalt usympatisk ved at sige til folk, der flygter fra galninge som IS i Syrien og Irak, at så snart de er budt velkommen - hvis man ellers kan kalde det dét - at de bare kan se at komme i omdrejninger og bidrage. Om ikke andet kunne det komme lidt længere nede på listen.

Socialdemokraternes valg af tema viser med al tydelighed, hvor tungt VKO-regeringernes dominans har lagt sig over dansk politik. Vi anser det ikke længere som kontroversielt at gøre flygtninge og indvandrere til et tema - det er en forudsætning for ethvert parti, der ønsker indflydelse eller en regering, der ønsker genvalg. Så gad vide, om valget bliver udskrevet inden for den kommende måned?

Men ét er problemet med at udse sig én befolkningsgruppe som et tema, noget andet er selve sandsynligheden for, at målet - at få flere indvandrere og flygtninge i arbejde - overhovedet kan lykkes. Arbejdsmarkedet er i forvejen underdrejet og langt fra tiden før krisen. Derfor må man forvente, at en stor del af flygtningene og indvandrerne ryger direkte ud i nyttejob, løntilskudsjob, etc. Dvs. ordninger som i forvejen er kontroversielle, da de forhindrer skabelsen af rigtige job og eliminerer job - f.eks. som pedeller - der ikke kræver længere uddannelser.

Socialdemokraternes oplæg Alle Skal Bidrage indeholder mange positive elementer, bl.a. at flygtninges og indvandreres kompetencer og uddannelse skal anerkendes i højere grad - og langt hurtigere - end tilfældet er i dag. Det er positivt for den enkelte og for samfundet. Men mistænkeliggørelsen, som finder sted alene ved sprogbruget i overskriftsform, forhindrer, at det bliver en konstruktiv samtale om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at nye borgere i Danmark bliver anerkendt. Og at de samtidig gør det på en måde, hvor de vil føle sig budt velkommen i Danmark.

1 kommentar:

  1. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    SvarSlet